Leuke weetjes en feiten op Wistjedatje.com

Wist je dat.. Amsterdam een van de meest afgelegen eilanden ter wereld is?


Een indruk van wat er zoal te doen is op het eiland Amsterdam, wordt geïmplicieerd door dit steengoede filmpjeAuteur: Thijs
Geplaatst op: 02-10-2012

Het Franse eiland Amsterdam ligt midden in de Indische oceaan en is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld. Dat u er waarschijnlijk nooit van gehoord heeft is niet verwonderlijk omdat het zo afgelegen is en er maar 30 mensen wonen.

Gelegen op 37°50' Zuiderbreedte en 77°35' Oosterbreedte ligt het precies tussen Afrika, Azië, Australië en Antartica op meer dan 3000 km van elk continent verwijderd. Het is ovaalvormig en ongeveer 55 km².

Het eiland is gevormd door de vulkaan Mont de la Dive, die met 881 meter ook het hoogste punt van het eiland vormt. Deze heeft al meer dan een eeuw geen uitbarsting meer gekend, en men denkt dat het meerendeel van de landmassa door de vulkaan is gevormd 690.000 jaar geleden.

Oorspronkelijk is het eiland ontdekt door de Spaanse Juan Sebastien De el Cano in 1522, maar deze liet het voor wat het was. Op weg naar Java trof de Nederlander Van Diemen in 1633 het eiland nogmaals aan en hij vernoemde het naar zijn schip (Nieuw Amsterdam).

Nederlanders bleven in de jaren daarna zo nu en dan aanmeren bij het eiland, voornamelijk om zeehonden te stropen. Totdat deze stropers in 1825 een ernstige brand veroorzaakten, die maanden duurde en de inheemse 'philica' boom uitroeide.

Enkele decennia later voeren Fransen op weg naar Reunion langs het eiland die besloten het per decreet te annexeren. De Fransen maakten er een onderzoeksbasis voor verschillende doeleinden van, wat het tot op de dag van vandaag gebleven is.

In de basis Martin de Viviès wonen ongeveer 30 mensen, waaronder administratieve medewerkers, technisch personeel, een dokter, en bovenal onderzoekers (in o.m. de ornithologie, weerkunde, fysiochemie, en geomagnetisme).


Bronnen:
http://www.btinternet.com/~sa_sa/amsterdam/amsterdam.html

http://www.worldatlas.com/webimage/countrys/islands/indian/amstrdam.ht

http://www.btinternet.com/~sa_sa/amsterdam/amsterdam_history_early.htm

Reageren? Log in!