Leuke weetjes en feiten op Wistjedatje.com

Wist je dat.. sommige mensen worden geboren met een staart?


Auteur: Thijs
Geplaatst op: 30-09-2012

Ieder mens heeft aan het eind van zijn wervelkolom een staartbeen (stuitje). Dit is een overblijfsel van de evolutie die de mensheid vanuit de aap heeft doorgemaakt. Heel soms worden er kinderen geboren die echter nog steeds een volledige uitwendige staart hebben.

In 2010 sneden Chinese artsen de staart van een vier maanden oud meisje weg. Bij de geboorte waren de ouders al niet geamuseerd toen ze zagen dat hun enige dochter een zes centimeter lange staart had. Dokters adviseerden het om deze niet direct te verwijderen omdat pasgeborenen vrij zwak zijn voor een operatie.

Tot zijn grote schrik en verbazing zag de vader van het meisje in vier maanden de staart bijna verdubbelen in lengte. Inmiddels was het meisje sterk genoeg om een operatie aan te kunnen en artsen verwijderden het aanhangsel, wat met een tumor verbonden bleek aan de ruggengraat.

Hoewel het een bijzonder zeldzaam is, komen staarten wel vaker voor bij mensen. In India bijvoorbeeld, waar in hetzelfde jaar een zelfde soort operatie plaatsvond. Daar leeft echter ook de teeplukker Chandre Oram, een man die buitengewoon trots is op zijn staart.

Chandre is geboren op Rama Navami, een Hindoestaanse gedenkdag voor de geboorte van koning Rama. Hij gelooft daarom dat Hanoeman in hem huist. Dit is een god in de gedaante van een sprekende aap.

Zijn 32,5 cm lange en 2,5 cm brede staart trekt gelovigen uit heel India. Sommige zeggen genezen te zijn van kwalen na de staart te hebben aangeraakt. Chandre Oram heeft een tempeltje opgezet in het Alipurduar of Jalpaiguri district van West Bengalen, waar mensen voor hem in de rij staan.

Doktoren hebben een prozaïscher verklaring en zeggen dat het de de geboorte-afwijking Spina Bifida is. Maar Chandre moet daar niets van weten en weigert hun herhaaldelijk aanbiedingen om de staart te verwijderen.

Zijn zus Rekha zegt dat hij niet zou overleven zonder zijn staart. "Het is onderdeel van zijn bestaan geworden."


Bronnen:
http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/1954689/2010/03/08/Ch

http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2010-12-19/surat/28242014_

http://www.newscorners.com/13-inch-tailed-man-chandre-oram-india/

http://www.encyclo.co.uk/define/Chandre%20Oram

Een lijstje met meer bizarre aandoeningen (zoals een tepel onder een voet of een baby die op een kikker lijkt):
http://www.oddee.com/item_92015.aspx

Reageren? Log in!