Leuke weetjes en feiten op Wistjedatje.com

Wist je dat.. Coca Cola ooit bedacht is als middel tegen hoofdpijn?


"cures headaches" - Maar misschien geneest het dus ook morfine-verslavingen?Auteur: Thijs
Geplaatst op: 25-09-2012

De populairste frisdrank ter wereld werd op 6 mei 1886 voor het eerst verkocht in een apotheek in Atlanta, Georgia, VS. Uitvinder John Pemberton wist toen nog niet dat zijn drankje zo'n groot succes zou worden.

De meest genoemde reden voor het bedenken van de frisdrank is dat hij een middel tegen hoofdpijn probeerde te maken. Zo werd het in ieder geval vrij snel al in de markt gezet, als 'waardevol tonic voor de hersenen' dat zou helpen bij 'hoofdpijn, vermoeidheid en kalmering van de zenuwen.'

Een minder goedhartig gerucht is dat Pemberton van een verslaving aan morfine probeerde af te komen en daarom dit stimulerende drankje bedacht. Na verwond te zijn geraakt in de Amerikaanse burgeroorlog zou hij - zoals meer soldaten destijds - daaraan een morfine-verslaving over gehouden hebben.

Zeker is wel dat de apotheker middelen gebruikte die invloed hebben op de geest. De naam Coca Cola komt namelijk van het gebruik van de kolanoot (die cafeïne bevat) en cocabladeren (waar ook cocaïne van gemaakt wordt.

Over het gebruik van cocabladeren heeft Coca Cola begin 20e eeuw verscheidene processen gehad, waarna in 1904 besloten werd voor de productie geen verse bladeren meer te gebruiken, maar bewerkte bladeren die geen cocaïne meer zouden bevatten.


NB. Interessant is het om op te merken dat het bedrijf Coca Cola zelf niet vermeldt dat haar drankje is bedacht als middel tegen hoofdpijn. Waarschijnlijk is dit om verzekeringstechnische redenen, zodat ze niet aansprakelijk zijn voor mensen die het daadwerkelijk als medicijn willen gebruiken.

Liever gebruikt het bedrijf de neutralere en markteting-technisch leukere omschrijving dat: "[Pemberton werd aangezet] tot de ontwikkeling van een nieuwe drank, een wonderfrisdrank die tegelijk verkwikkend en verfrissend zou zijn."


Bronnen:
http://www.streetdirectory.com/food_editorials/beverages/beverages/a_b

http://www.srikumar.com/history/history_of_coca_cola.htm

http://www.angelfire.com/mi2/CokeRoom/history/
http://www.speedace.info/coca_cola.htm

http://inventors.about.com/od/cstartinventions/a/coca_cola.htm

http://www.cocacolanederland.nl/Ons_Bedrijf/Pemberton.aspx

Reageren? Log in!